Ontruimingsplan
Elk gebouw wat vanuit het bouwbesluit moet beschikken over een brandmeldinstallatie dient ook te beschikken over een ontruimingsplan. In een ontruimingsplan staat omschreven wie welke actie moet ondernemen in geval van een nood. Het plan bevat een taakverdeling, instructies en tekeningen van de vluchtwegen. Een ontruimingsplan wordt ook verplicht gesteld vanuit de Arbowet en het Arbobesluit. De NEN 8112 is een handig hulpmiddel bij het opzetten van het plan.
Wat staat er in het ontruimingsplan?
Hoewel ieder ontruimingsplan maatwerk is beschikt elk plan over bepaalde basisinformatie. Zo bevat een ontruimingsplan tenminste de volgende onderdelen;
✓ Inleiding/toelichting
✓ Alarmeringsprocedure intern en extern
✓ Situatietekening
✓ Gebouw, installatie- en organisatiegegevens
✓ Wijze van ontruiming
✓ Wat het personeel moet doen in geval van nood
✓ Ontruimingsplattegronden
✓ Taken van het Hoofd BHV en de directie
Ondersteuning door Veiligheid Direct
Veiligheid Direct heeft de kennis en specialisten in huis om uw ontruimingsplan geheel op maat op te stellen of uw huidige plan aan te passen naar nieuwe inzichten of veranderingen binnen uw organisatie. Zo weet u zeker dat u voldoet aan de wettelijke eisen en uw veiligheidsorganisatie up to date is. Doordat het ontruimingsplan in samenspraak met u wordt opgesteld weet u daarnaast dat het plan ook goed voor uw organisatie werkt.